HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Veszélyesek lehetnek a bútorlánc egyes bögréi Dátum: 2016.05.27.

A Möbelix bútoráruházakban kapható kétdecis Gustel bögrékről van szó - visszahívták őket.

A Möbelix bútorlánc magyarországi boltjaiba is érkeztek olyan bögrék, amelyeknél fennáll a kobalt kioldódásának veszélye - derül ki az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih) közleményéből.

A termékről a következőket kell tudni:

neve - Gustel,

űrtartalma - 210 ml (2,1 deci),

tételazonosítója - L ZDZX5.

Így néznek ki:

bogre 660x220

"Figyelembe véve a termék rendeltetését, valamint azt, hogy a magasabb hőmérsékletű italok az esetek többségében felgyorsítják a kioldódási folyamatokat, kérjük hogy, aki rendelkezik háztartásában a képeken szereplő kávés csészével ne használja tovább" - mondja a hivatal. A Möbelix pedig a honlapján azt kéri, hogy akik vásároltak a bögrékből, vigyék vissza valamelyik áruházba, és ott vissztérítik a vételárat.

A Nébih a kobaltos bögrék miatt egy rövid kisokost is összeállított arról, hogy a kobalt miért veszélyes. "A kobalt nyomelem, a B12 vitamin (kobalamin) központi atomja, kis mennyiségben az emberi szervezetnek szüksége van rá. Nagyobb mennyiségben azonban az emberi szervezetben nem kívánatos anyag. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a kobalt és kobalt vegyületek csoportját lehetséges emberi rákkeltőként a 2B csoportba sorolta be" - áll a nébihes anyagban, amely szerint a visszahívott bögrék rendszeres használata egészségügyi szempontból kockázatos.

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás