HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Mi történt a boltokban? Dátum: 2016.06.03.

Áprilisban - a KSH első becslése szerint - 4,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a naptárhatással korrigált adatok szerint pedig 6,4 százalékos volt a bővülés éves összevetésben. A korábbi évek alulfogyasztása jól látszik az adatokon.

pari

 

Ha kíváncsi az élelmiszerek áraira, kattintson bátran a képre vagy ide!

„Az áprilisi adatok beleillenek a várakozásainkba, kedvező képet mutatnak a kiskereskedelem alakulásáról” - értékelte a friss adatsort Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátette, hogy a kiskereskedelmi forgalom esetében érdemesebb nem a nyers, hanem a naptárhatással tisztított adatokat vizsgálni, mert ezek pontosabb képet adnak a fogyasztás alakulásáról. A szakember az áprilisi adatokról azt mondta, hogy lassult az üzemanyag-forgalom bővülése, amiben egyrészt szerepe van az áprilisi drágulásnak, másrészt annak, hogy magas volt a bázis, azaz tavaly ugyanebben az időszakban már jelentősen megugrott az üzemanyag-fogyasztás. 

„Az is fontos részadat, hogy a nem élelmiszerek esetében a forgalomnövekedés áprilisban kiugró, 10,3 százalékos volt. Ez a növekedés azt a várakozásunkat támasztja alá, hogy a korábbi években jelentős volt az alulfogyasztás, azaz a lakosság elhalasztotta a tartós fogyasztási cikkek beszerzését” - mondta a szakember.

Az év első négy hónapjában egyébként rendre emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, de a bővülés üteme eltérő volt a naptárhatással korrigált adatok szerint: januárban 2,2 százalékkal nőtt a forgalom, majd jött a februári 6,6 százalékos többlet, amit márciusiban 4,3 százalékos növekedést követett, áprilisban pedig - a KSH első becslése szerint - 6,4 százalékos volt a növekedés. Az év első négy hónapjában a naptárhatással tisztított adatok szerint 4,9 százalékos volt a növekedés, a jelenlegi kilátások szerint pedig az év egészében 5-6 százalékkal növekedhet a forgalom. Németh Dávid azt is elmondta, hogy a kiskereskedelem alakulásában nincs új a nap alatt, a nettó reálbérek növekedése hajtja a belső fogyasztást, amely a gazdasági növekedés főszereplője lesz az idén. 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás