HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Jöhet az okos csomagolás - zöldre válthat a romlott virsli zacskója Dátum: 2016.06.16.

Egy norvég kutatócsoport fáradozik ezen. 

Olyan biológiailag lebomló csomagolást igyekeznek kifejleszteni, amelyekben hosszabb ideig megőrzik a minőségüket az élelmiszerer, egyben tájékoztatják a vásárlót, ha a termék lejárt. 

A szóban forgó csomagolást - a fejlesztésről beszámoló Élelmiszerbiztonsági Szemelvények című szaklap szerint - úgynevezett bpolimerek alkotják, amelyekhez nanorészecske komponenseket adnak hozzá. Emiatt olyan tartósítási tulajdonságot kap a csomagolás. A jelenleg használt hagyományos műanyag csomagolásokon keresztül az oxigén befurakodik, emiatt rövidebb ideig lesz tárolható az adott élelmiszer. Az új, okos csomagolás azonban oxigéngátakkal megakadályozza ezt. Ráadásul a szenzorok kimutatják, ha az élelmiszer hőmérséklete túl magas a biztonságos tároláshoz, vagy ha egy tejtermék megsavanyodott. Ha az élelmiszer megromlik, a csomagolóanyag színe megváltozik.

Tehát mondjuk, ha megromlana a virsli, akkor zöld lesz a csomagolás. Arról a cikk nem számol be, hogy a fejlesztők hol tartanak, és mikor kerülhetnek a boltokba az okos csomagolások. 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás