HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:
Mi tudnak a cukorpótlók? És mit nem? - Mindenár-iránytű | Dátum: 2014.05.15. |
A cukorkérdést kiveséző sorozatunk harmadik részében a cukorpótlókról külön-külön lesz szó. Aszpartám, sztívia, szacharin, ciklamát - sorakozó! A sima kristálycukor, nádcukor és barnacukor kérdését a cukorvásárlási iránytűben tisztáztuk, majd a cukorhelyettesítők veszélyeiről, kockázatairól írtunk, most pedig a cukorhelyettesítőket (cukorpótlók) csoportokra bontva mutatjuk be. Sztívia eredetiben, és porban A cukorhelyettesítők többsége édesítőképességben nagyon megveri a sima cukrot, azaz nagyon kis mennyiség elég az élelmiszerekbe az édesítéshez. Persze mint mindenhol, itt is vannak kivételek - írja a cukorpótlókról a Laboratórium.hu elemzése. Két tábor, jó pár fura nevű taggal A cukorhelyettesítők ugyanis sokfélék. Anélkül, hogy az élelmiszeranalitikába belemerülnék, és szakszótár nélkül szeretnénk boldogulni a cukorpótlók birodalmában, a következőket érdemes tudni. A cukorpótlók lehetnek például cukoralkoholok, amelyek emészthetőek, de a cukrokhoz képest kevésbé emelik a vércukor- és az inzulinszintet. Ilyen a szorbit, a mannit, a xilit vagy a laktit, maltit, izomalt is. Ezeknek az édesítőképessége általában nem haladja meg a közismert asztali cukorét (szacharózét). A másik, jóval ismertebb tagokat (cukropótlókat) tömörítő táborba sorolhatóak a sima cukor édesítőképességét jóval meghaladó cukorpótlók, így például a szacharin. Ez az egyik első mesterséges édesítőszer, mintegy háromszázszor édesebb a cukornál, bár van némi keserű utóíze. Ebben a táborba tartozik továbbá a ciklamát, az aszpartám, a K-aceszulfám, az aszpartám-aceszulfámsó, a szukralóz, a neoheszperidin-dihidrokalkon vagy a neotám és az alitám. Még furább nevű újdonságok A termeszétes cukorpótlónak számít ugyanakkor a sztívia, glicirrizin, a taumatin - és felsorolásunk minden bizonnyal nem teljes. Azt, hogy melyikből mennyi szabad tenni egy-egy termékbe, azt az engedélyezés során szigorú szabályozás rögzíti, tehát, ahogy azt a "Veszélyesek-e a cukorpótlók" című cikkünkben is kifejtettük, biztonságosak. Ugyanakkor az egészséges emberek számára nem feltétlenül javasolt a használatuk a mikrorizikó miatt. |
Együttműködő partnereink: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hogyan működik az oldal? | ![]() |
Heti elemzés | ![]() |
Kapcsolat | ![]() |
Mindenár blog | ![]() |
Hírlevél-feliratkozás |
Minden jog fenntartva. All rights reserved. Copyright©2013. Mindenár.hu |