HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:
Hogyan csökkenthetik a húsevők a rák kockázatát? | Dátum: 2016.07.16. | |
A teljes értékű gabonák, zöldségek és gyümölcsök rostjai képesek részben megkötni a rákkeltő vegyületeket, ezért - is - ajánlott a fogyasztásuk - derül ki egy dán kutatásból. Tavaly ősszel nagy vihart kavart az Egészségügyi Világszervezet bejelentése, miszerint megfelelő mennyiségű bizonyíték áll a rendelkezésre ahhoz, hogy a feldolgozott húsokat mostantól a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolják, mivel bélrákot okozhatnak. A WHO felógyelete alatt működő International Agency for Research on Cancer (IARC) kutatói akkori döntésükkel az úgynevezett 2A kategóriába tették a szalonnát, a sonkát és vörös húsokat, ez pedig azt jelenti, hogy "az embereknél valószínűleg rákkeltő”. (A vörös húsok csoportjába tartoznak többek között a sertés- és marhahúsok.) Most újabb hír érkezett erről a témáról.
A Dán Műszaki Egyetem (DTU) Nemzeti Élelmiszertudományi Intézetének szakemberei most egy sor olyan tanulmányt vizsgáltak meg, amelyek szerint a vörös húsok - különösen a feldolgozott vörös húsok - fogyasztása és a vastagbélrák kialakulása között összefüggés áll fenn. A dán szakemberek arra jutottak, hogy a megvizsgált tanulmányok eltérően értelmezik a vörös illetve a feldolgozott húsok fogalmát - idézi a dán egyetem kutatási eredményét az Élelmiszerbiztosnági Szemelvények cím szaklap. A dán kutatók találtak olyan kutatásokat, amelyek a vasionok számlájára írják a daganatos megbetegedéseket, azonban voltak olyan tanulmányok is, amelyek a túl magas hőmérsékleten kezelt húsokat okolták. (A magas hőmérsékleten kezelt húsok sütésekor képződhetnek ugyanis karcinogén tulajdonságú vegyületek, mint például heterociklusos aminok (HCA-ok) és policiklikus aromás szénhidrogének, a PAH-ok.) Születtek olyan eredmények is, amelyek szerint a feldolgozott húsok nitrittartalma N nitrozoaminok kialakulásához vezethet, amelyek szintén karcinogén (rákkeltő) hatással rendelkezhetnek. Megint más tanulmányok szerint a vastagbél mikroflórájának összetétele szintén befolyásolja a daganatok kialakulását. A húsban léteznek olyan „lappangó karcinogén” vegyületek, amelyek a vastagbélben lévő bizonyos baktériumok tevékenységének hatására alakulnak aktív karcinogénné. A DTU-vizsgálat szerint arra azonban egyelőre nincs válasz, hogy pontosan melyik vegyületek a felelősek a daganatok kialakulásáért.A Dán Műszaki Egyetem (DTU) szakértői a tanulmányok átfogó vizsgálata után arra jutottak, hogy a húsfogyasztók csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát egyrészt azzal, hogy teljes értékű gabonákat, zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak. Másrészt azzal is mérsékelhetik a rák kialakulásának kockázatát, ha a húsokat nem sütik szenesre. A teljes értékű gabonák, a zöldségek és a gyümölcsök rostjai ugyanis a vékonybélben képesek a rákkeltők vegyületekhez kötődni, ezáltal csökkentve azok káros hatásait. |
Együttműködő partnereink: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hogyan működik az oldal? | ![]() |
Heti elemzés | ![]() |
Kapcsolat | ![]() |
Mindenár blog | ![]() |
Hírlevél-feliratkozás |
Minden jog fenntartva. All rights reserved. Copyright©2013. Mindenár.hu |