HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Nekimennek a műanyag zacskóknak Dátum: 2016.07.26.

Az Európai Unió szeretné eltüntetni a könnyű műanyag zacskókat. Az erről szóló rendelet magyar verziója - a témafelelős földművelésügyi tárca menetrendje szerint - augusztusban születhet meg, ezt követően Magyarországon is elindul a hadjárat. 

seagull-205528 1280

A dolog lényege, hogy visszaszorítsák az úgynevezett könnyű műanyag zacskók felhasználását. A tagállamok két opció közül választhatnak:

  • a könnyű műanyag zacskók éves felhasználását 2019 végéig fejenként maximum 90 darabra, 2025 végéig pedig fejenként legfeljebb 40 darabra csökkkenti

vagy pedig

  • garantálják, hogy 2018-at követően a vásárlók nem kaphatnak ingyen ilyen nejlonzacskót.

A zacskóhadüzenetre azért van szükség, mert az EU-ban a legelterjedtebb műanyagzacskó-fajtája, az 50 mikronnál vékonyabb, könnyű nejlonzacskó a legtöbbször nem használható újra és így hamar a szemétbe kerül. Márpedig ezek a zacskók komoly környezetvédelmi problémát jelentenek.

  • 2010-ben az Unió minden egyes polgára közel 190-200 nejlonzacskót használt el, amelynek 90 százaléka könnyű műanyag zacskó volt.
  • 100 milliárd zacskóból 8 százalék a tavakban vagy folyókban, a földeken vagy utakon köt ki.
  • Egy ilyen műanyag zacskót elkészíteni 5 perc, használni is 5 perc, de 500 év kell a teljes elbomlásához.
  • Az Északi-tengeren a madarak 94 százalékának van műanyag a gyomrában.
  • A tengeri állatok, madarak összetévesztik a hulladékot az élelmiszerrel, és megeszik: fókák, teknősök és különböző madarak szerepelnek az áldozatok között.
  • Dániában és Finnországban évente csak 4 zacskót használnak az emberek, míg Lengyelországban, Portugáliában, Szlovákiában százszor ennyit.

A higiéniai szabványok megnehezítik a zacskók használatának beszüntetetését, de ennek a lehetőségét is vizsgálják. Fontos az is, hogy a biológiailag lebontható zacskókra trükkösek, mert ugyan szétesnek nagyon kis részekre, de több száz év kell a teljes elbomlásukhoz.

Íme ugyanez egy infografikán:

 

zacskó

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás