HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Egy tinédzser átírta a Tesco menetrendjét Dátum: 2016.07.27.

Új tojásstratégiát hirdetett a Tesco. Ennek keretében az Egyesült Királyságban lévő boltokból 2025-ig száműzik az összes, úgynevezett ketreces tojást. Tehát azokat a tojásokat, amelyek ketrecben élő tyúkoktól származik.

A Tesco nem magától döntött így. A Guardian azt írja, hogy a Tesco a 14 éves Lucy Gavaghan a ketreces tojások eltüntetése érdekében miatt lépett. Lucy szerint ugyanis a ketreces tartás kegyetlen az állatokkal szemben. A petíciónak nagy sikere volt: több mint 280 ezren írták alá. Ezt követően a Tesco felülvizsgálta a tojásstratégiáját, majd úgy döntött, száműzi a ketreces tojásokat a polcokról. A Tesco ezzel egyébként követi a több nagy angol boltlánc, a Sainsbury, az Aldi és Marks  &Spencer példáját.

Az új tescós tojásstratégia szerint 2025-től nem lesz ketreces tojás, helyüket például a ketrecmentes, például a szabad tartású tyúkoktól származó tojások vehetik át. Megkerestük a magyar Tescót, hogy a magyarországi egységeket is eléri-e a tojásforradalom. A válasz szerint egyelőre nincs erről döntés, ha lesz ebben változás, akkor tájékoztatást ad a vállalat.

Tojásos kisokos

Azt, hogy egy tojás ketreces vagy sem, a tojásokon lévő jelölésekből derül ki. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal anyaga alapján összeállítottuk, hogy mit kell tudni a tojáskódrendszerről. 

Forrás: Pixabay

Az étkezési tojásokat a vonatkozó uniós és hazai előírások a termelőnél vagy a csomagolás során kötelező jelölni. A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók. Az „A” minőségű tojásokat tömegük és méretük alapján sorolják különböző kategóriákba.

Méret: 

XL- nagyon nagy, legalább 73 gramm

L- nagy, 63-73 gramm

M - közepes: 53-63 gramm

S – kicsi, 53 grammnál kevesebb

A tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot. A nyilvántartási szám hét részből áll, s segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy mely telep, mely istállójából származik a tojás, s ott milyen tartási módot alkalmaznak. Az első rész árulkodik a tartási módról. 

 

Tartás:

1: szabadtartás

2: alternatív tartás

3: ketreces tartás 

0: ökológiai (bio) tartás 

Második rész: az ország ISO kódja, amelyből a vásárló megtudhatja, hogy a tojás honnan származik, a HU jelenti a hazai termelésből származó tojást.  

Harmadik rész: a megye vagy főváros kódja, 01- 20 közötti szám; Negyedik rész: az állat-egészségügyi kerület sorszáma – csupán egy karakter;

Ötödik rész: a tojótyúk jelölés: „T”;

Hatodik rész: az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben;

Hetedik rész: a „per”- jel után az istállók száma.

Ha például a fogyasztó a tojáson a 2HU172T02/8 jelölést látja, akkor ez a következőt jelenti: „Alternatív — mélyalmos, istállós — tartásban termelt, Vas megye 2. állategészségügyi kerületében lévő tojótyúk állományából származik, az állattartó telep 2. sorszámot viseli a kerületben és annak 8. istállójából származik a tojás”, amelyből talán a legfontosabb információ egy hazai vásárló számára, hogy a tojás hazai termelésű.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás