HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Olcsó lett a Túró Rudi Dátum: 2016.08.16.

Az egyik legnépszerűbb magyar édesség, a Pöttyös Túró Rudit a Mindenár.hu rendszerint a kilós ára alapján vizsgálja, mivel a többféle kiszerelés miatt csak így lehet pontos képet kapni a kínálatról. 

Az édesség kilós ára jellemzően 2 és 3 ezer forint között mozog, ritkán azonban 2 ezer forint alá megy az ár. Ez a hét most pont ilyen. Két áruházláncban - az Aldiban és az Auchanban - az 51 grammos Rudikból álló 5 darabos csomag 499 forint, ez pedig 1957 forintos kilós árat jelent. Ugyanez a csomag a Tescóban már 549 forint, ami kilónként 2153 forintra jön ki.

Az Aldiban egyébként most csütörtöktől is lesz akciós Pöttyös Rudi, de más kiszerelésben és más áron. Mégpedig a 30 grammos szeletekből álló 8 darabos csomagot adják majd 599 forintért. Ez azonban közel 2500 forintos kilós árat jelent. Tehát, akinek mindegy, hogy 30 vagy 51 grammos Rudi-szeletet vesz, annak érdemesebb most szerdáig beszereznie az adagot.

Rudi-történelem érdeklődőknek

A Rudi-árkörkép miatt ismét felidézzük a Rudi karrierjét, amely több mint 60 évvel ezelőtt indult: a magyar szakemberek Szovjetunióba mentek egy tanulmányútra az ottani tejipari termékek megismerése érdekében. A nagyüzemi gyártás azonban csak jóval később, 1968-ban kezdődött az Erzsébetvárosi Tejüzemben.

A termék névadója Klein Sándor pszichológus, aki évekkel ezelőtt nyilatkozott a 24.hu-nak a Túró Rudi-botrányról. Klein Sándor a hatvanas évek második felében a Budapesti Műszaki Egyetemen tanított. "Már annak idején sem elsősorban az egyetemi fizetésünkből éltünk, ha pénzt akartunk keresni, vállalati megrendeléseket is igyekeztünk teljesíteni” - mondta akkor Klein. Az akkori főnöke, Vaszkó Mihály, aki a munkapszichológia egyik fontos személyisége volt, előadásokat tartott vállalatvezetőknek. Ezeken az előadásokon mindig hangsúlyozta, hogy a pszichológia mennyire fontos a reklámban, illetve hogy a reklám lényeges dolog, amely növelheti az eladásokat. Az egyik előadása után a Budapesti Tejipari Vállalat akkori „feje” a szaván akarta fogni Vaszkót: azt mondta, most hoztunk be a Szovjetunióból egy érdekes terméket, egy csokoládéval bevont túrórudat, tervezze meg reklámpszichológiai alapon a bevezetését. Vaszkó továbbadta a feladatot tanársegédjének, Klein Sándornak.

Klein akkoriban az Iparművészeti Főiskolán is tanított vizuális pszichológiát, két ottani hallgatóját kérte fel a csomagolás tervezésére. Ők találták ki, ők tervezték meg az új termék teljes megjelenését: a csomagolást, a doboztervet és a plakátokat, újsághirdetéseket is. Az ő ötletük volt az egész pöttyös koncepció. Klein pedig kitalálta a nevet: Túró Rudi. A név népszerűvé tette a terméket, de megakadályozta Klein további reklámpszichológiai karrierjét. Óriási botrány kerekedett ugyanis az elnevezésből. Már csomagolták az első láda Túró Rudit, a hirdetések egy része már nyomdában volt, amikor telefont kapott a Tejipari Vállalat igazgatójától, hogy nagy baj van. A Lapkiadó Vállalat reklám osztályának vezetője egy levélben egyszerűen letiltotta a reklámokat a következő indoklással: „Fenti erkölcstelen elnevezésű termék reklámozását a kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezem." Végül néhány helyen megjelenhettek a hirdetések, de Klein reklámpszichológiai karrierjének véget vetett ez a kis levél. Klein tízezer forintot kapott a vállalattól munkájáért.

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás