HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Vigyázzon a nyers tejjel! Dátum: 2016.10.30.

A nyers tej jótékony hatása egy sima legenda. Igazságtartalma nincs. Sőt, a nyers tejjel jobb vigyázni - egy friss kutatás alapján. 

Nincsenek különleges, az egészségre nézve kedvező hatásai a nyers tejnek, ez a konklúziója egy, a közelmúltban megjelent kutatásnak. A Wisconsin-Madison Egyetem élelmiszer-tudományi professzora, John A. Lucey több mint 50 tudományos cikket olvasott el és a nyerstej-fogyasztást támogatók honlapját böngészte át. Arra a következtetésre jutott, nincs bizonyíték arra, hogy a nyers tej fogyasztása bármiféle táplálkozási vagy egészségügyi előnyt jelentene (a laktózintolerancia megszüntetésétől kezdve az emésztés elősegítéséig). John A. Lucey, aki egyben a wisconsini tejipari kutatóközpont igazgatója a nyers tej a jótékony hatására vonatkozó állítást „megalapozatlan mítosznak” nevezte. Lucey szerint a pasztőrizálás nem eredményez változást a fehérje- és ásványianyag-tartalomban, és a vitaminok mértékének csökkenése is nagyon minimális.

Inkább veszélyes

A most megjelent elemzéssel összhangban van amiről korábban beszámoltunk. Áprilisban írtunk arról, hogy bár Európa-szerte egyre többen tudományosan nem igazolt egészségügyi előnyöket tulajdonítanak a nyers tejnek, ezért fokozódik az igény. Sőt, a tudomány szerint a nyers tej fogyasztása egészségügyi szempontból rizikós.

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) szerint a nyers tej számos súlyos, akár életveszélyes megbetegedést okozó kórokozó (baktérium, vírus, parazita) például Campylobacter, Salmonella, E-coli és vírusos agyvelőgyulladás kórokozójának hordozója lehet. A Wisconsin-Madison Egyetem professzora is épp azért kezdett vizsgálódni, mert nyers tej fogyasztása miatti megbetegedések elég gyakoriak az Egyesült Államokban.

A magyarországi szabályok szerint nyers tej, illetve nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt tejtermékek értékesítésének helyén, jól látható módon fel kell tüntetni a „Nyers tej, forralás után fogyasztható", illetve a „Nyers tejből készült" jelölést.

Ha valaki mégis nyers tejet szeretne inni, akkor az alábbi szabályokat tartsa be:

1. Csecsemők, gyerekek, terhes nők, idős, valamint legyengült immunrendszerű emberek esetében magasabb a kockázata a megbetegedésnek, ezért ők kerüljék a nyers tejet!

2. Vidéki, állattartó helyek (tanyasi, falusi gazdasági udvar, tehenészet, tejház, stb.) látogatásakor se kóstoljunk forralás nélküli nyers tejet!

3. Nyers tejet tiszta, rendezett árusítóhelyen, megbízható termelőtől vásároljuk.

4. Ha árusító kocsiból vásárolunk, nézzük meg, kiírták-e a termelő nevét, címét.

5. Győződjünk meg arról, hogy a nyers tej hűtött!

6. Vigyünk magunkkal saját tárolóedényt, nyáron pedig hűtőtáskát is!

6. A nyers tejet hűtve, a lehető legrövidebb idő alatt juttassuk el otthonunkba!

7. Ne engedjük családtagjainknak a nyers tej forralás előtti kóstolgatását!

8. A nyers tejet egy megfelelő, tejforralásra rendszeresített edényben a lehető legrövidebb időn belül forraljuk fel, majd hidegvíz fürdőben hűtsük le.

9. A felforralt és lehűtött tejet hűtőszekrényben, szennyeződéstől védve, lefedve tároljuk!

10. A felforralt és lehűtött tej 0 – +5 °C-on tárolva több napig eltartható, és fogyasztható!

11. A nyers tejes edényt mosogatószerrel alaposan mossuk ki, forró vízzel öblítsük át, majd felhasználásig szennyeződéstől védetten tároljuk, és más élelmiszer, vagy ital tárolására ne használjuk!

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás