HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Mennyi káliumot érdemes "enni"? Dátum: 2016.12.23.

Új értékeket állapított meg az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a káliumra, amely nélkülözhetetlen ásványi anyag, megtalálható sok élelmiszerben, például a banánban.  A kálium fontos szerepet játszik sok fiziológiai folyamatban, beleértve a testnedvek szállítását, az idegimpulzus átvitelt és az izom-összehúzódásokat is - számol be az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények című szaklap az új káliumértékekről.

A beviteli értékek a következők:

 750 mg a 7-11 hónapos csecsemők esetében

• 800 mg az 1-3 éves kisgyermekeknek

• 1100 mg a 4-6 éves gyermekeknek

• 1800 mg a 7-10 éves gyerekeknek

• 2700 mg a 11-14 éves gyerekeknek

• 3500 mg a 15-17 éves serdülőknek

• 3500 mg a felnőtteknek (a kismamáknak is)

• 4000 mg szoptatós nők esetében

Ha nem "eszünk" elég káliumot, azaz alacsony a káliumbevitel, akkor növekszik a magas vérnyomás és az agyvérzés kockázata. a már említett banán mellett kálium található még a keményítőtartalmú gumókban és gyökerekban, zöldségekben és gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, a kávéban és tejtermékekben.

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás