HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Így kell zamatos virslit főzni! Dátum: 2016.12.30.

Bár a virslifőzés első látásra nem tűnik bonyolult dolognak, ha azonban az élelmiszerlaboros szakértők tanácsát megfogadjuk, akkor a hagyományos módszerhez képest finomabb virslit kapunk.

A henteseknél készen kapható virslik és virslifajták jellemzően ízesebbek, mint, amit otthon elkészítünk a hagyományos módszerrel. Még akkor is, ha ugyanazon gyártó virslijét főzzük. A henteseknél kapható virsli a kémia miatt ízesebb, de otthon is követhetjük a példát.

Arról van szó, hogy a henteseknél az edényben lévő vízben fő egész nap egy virsli, ezt nevezzük monndjuk ízesítő virslinek vagy pótvirslinek. Innentől ugyanaz a forgatókönyv, mint a húslevesnél, amikor az alapanyagokból az ízek és az ásványi anyagok belefőnek a levesbe. Tehát az ízesítő virslis vagy pótvirslis vízben kell megfőzni a virsliket, mégpedig azért, mert a kémia törvényei miatt így az újonnan érkező virslikből csak minimális mértékben távoznak az ízek - derül ki az élelmiszer-laboratóriumot is működtető Wessling szakemberei által szerkesztett Laboratórium.hu virslifőzési technikát bemutató cikkéből.

Ennek hátterében több bonyolult folyamat, például a diffúzió (anyagáramlás) és az ozmózis (hártyával rendelkező részek közötti koncentráció kiegyenlítődése) áll. Kémiai nyelven pedig ez úgy néz ki, hogy az oldatokban az oldott anyagok igyekeznek a teljes térfogatban egyenletesen elhelyezkedni.

A főzés elején a víz nem tartalmazza a virsliből származó anyagokat.  A főzés során viszont ezek az anyagok átmennek a vízbe, és kialakul az egyensúly. Ekkor a vízbe először belefőzött virsli lényegében ízetlenné válik, lényegében megízesítette a vizet. Ugyanakkor ebbe az ízesített vízbe tett újabb virslikből nem megy át a vízbe annyi íz, ezért sokkal zamatosabbak lesznek.

Nagyon leegyszerűsítve:

1. Egy virslit fel kell áldozni az ízesebb virslik érdekében, ezt a virslit a vízben szétfőzzük, hogy mindent jó dolgot átadjon a víznek.

2. Ebbe a vízbe kell beletenni a többi virslit, amit meg szeretnénk enni. Elég csak melegíteni a virsliket, mivel a virsligyártás technológiája miatt a virsliben lévő hús már eleve főzve kerül bele. A túlfőzéssel pedig kockázatatjuk, hogy szétrobbannak a virslik, és bár ízesek és zamatosak lesznek, de rondák.

A vízben főzésnél még jobb megoldás, ha gőz felett készítjük el a virslit, ha van erre alkalmas edény. A gőzben ugyanis kevesebb íz megy ki a virsliből. Az edényfedőről visszacsapódó víz visz magával némi ásványi anyagot és fehérjét. Ráadásul a gőzőlőss megoldásnál nincs szükség az ízesítő virslire (pótvirslire).

Mindezek csak a virslifőzési technikára vonatkozik, a jó virslihez jó alapanyag is kell. Arról pedig, hogy melyek a jó virslik a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - itt elérhető - tesztjében olvashat.

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás