HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Elszabadult a saláta ára, de... Dátum: 2017.03.16.

A salátadrágulás apropóján íme egy friss árkörkép.

Az európai salátapiacon jelentősen emelkedtek az árak, mert a mediterrán régiókban (Olaszországban, Spanyolországban) az lév eleji fagyos időjárás, valamint a csapadékos időjárás és az áradások miatt a salátatermés negyede kiesett. Spanyolországban például saláta mázsánkénti ára a tavaly 59 euróról 210 euróra nőtt idén.

Salátaárak

A nemzetközi salátapiaci problémák a magyarországi árakban is tükröződnek: a Budapesti Nagybani Piacon március második hetében a magyar fejes saláta termelői ára 20 százalékkal volt magasabb a tavalyinál. A külföldről származó fejes saláta nagykereskedelmi ára 42 százalékkal - darabonként - 213 forintra nőtt. A jégsalátáé pedig közel a duplájára - darabonként -  452 forintra emelkedett. A budapesti fogyasztói piacokon a fejes saláta fogyasztói ára átlagosan 300-400 forint/darab között
alakult - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összefoglalójából.

A jégsaláta tehát elég drága, a Mindenár.hu olalán megtalálható akciós kínálat szerint azonban vannak boltláncok, amelyek viszonylag olcsón adják. Például a Sparokban ezen a héten a darabját 199 forintért, a Lidlben pedig 159 forintért adják.

Paprika és a fokhagyma is drágább lett

Az AKI összefoglalója szerint a magyar tölteni való (tv) paprika mérettől függően 900-990 forintba került a nagybani piacon a múlt héten, darabonként pedig 78-105 forintért adták, ez éves összevetésben 16 százalékos drágulást jelent. A marokkói és spanyol töltetni való paprika kilós ára 750-768 forint volt

A magyar fokhagyma kilós ára például 24 százalékkal 1425 forintra nőtt. A kínai és spanyol fokhagyma kilójáért 1324, illetve 1384 forintot kellett adni. A magyar sóska és a spenót is drágább lett: előbbiből egy kiló 29 százalékkal 900 forint, utóbbi pedig 25 százalékkal 500 forintra drágult.

Mi a helyzet almafronton?

Az AKI-s összefoglaló alapján a magyar almafajták leggyakoribb termelői ára márciusban 168–205 forint/kilogramm között változott. Átlagáruk 6 százalékkal csökkent éves összevetésben. Az Idared fajtát kínálták a legalacsonyabb, 168 forint/kilogramm, a Starking fajtát a legmagasabb, 205 forint/kilogramm áron.

A Mindenár.hu válogatása szerint a Tescókban az Idared alma akciós, kilója 199 forint, a Lidlből a piros alma hozható el kilónként 179 forintos áron. Az Auchan pedig a Goldent tette be az akciós kínálatába, mégpedig 195 forintért.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás