HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Nehogy pórul járjon a medvehagymával! Dátum: 2017.03.24.

Kezdődik a medvehagyma-gyűjtési szezon, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a fontos szabályokat.

  • A medvehagymát - más néven vadfokhagymát - állami erdőben saját felhasználásra szabadon gyűjthetünk, de maximum 2 kilót szedhetünk naponta.
  • A magunknak szedett medvehagymát tilos eladni.
  • Bár a medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a gyöngyvirággal. Bár a gyöngyvirágok jelllemzően jóval később hajtanak ki, mégis előfordulhat, hogy egy időben vannak az erdőben. A gyöngyvirág levelei viszont veszélyesek: májkárosodást okozhatnak. Úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy megdörzsöljük a leveleket, a medvehagyma levelének ugyanis fokhagyma illata van.
  • Ha valaki magánerdőben medvehagymát gyűjteni, ahhoz már engedélyt kell kérnie. Ahogy azt is engedélyeztetni kell az erdő kezelőjével vagy tulajdonosával, ha el szeretnénk adni az ott szedett medvehagymát. (A különböző erdők besorolásáról a nébihes térképen találhat információkat.)
  • Az erődben szedett  medvehagyma élelmiszernek minősül, ugyanazok a jelölési, nyomon követési követelmények vonatkoznak rá, mint többi termesztett zöldségre, gyümölcsre. Ezért fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, a származási országát és valamilyen, a tétel azonosítására alkalmas adatot, például a csomagolás vagy a szedés idejét.
  • Vásárlóként egyszerűen csekkolhatjuk, hogy a csomagoláson szerepel-e a gyűjtő vagy a forgalmazó neve és címe, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk.

 

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás