HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Használsz olajat a konyhában? Akkor ezt olvasd el! Dátum: 2019.04.18.

A háztartásvezetés sokak szemében alábecsült munka, pedig a szakszerű végzése néha felér például egy jól menő cég irányításával. Ráadásul hihetetlen komoly értéket képvisel.

Elképesztő adatok

A háztartási munka természetéből adódóan nem hoz jövedelmet és szinte csak akkor észrevehető, ha nincs elvégezve. Magyarországon minden ember naponta átlagban 214 percet, azaz közel négy órát fordít fizetetlen munkára, amelynek részét képezik a háztartási teendők. Ugyanakkor fizetett munkára csak 164 percet fordítanak átlagosan. Összességében közel 7000 milliárd forintot tesz ki a nem fizetett munka értéke. Ez óriási összeg, ha beleszámolnánk a gazdaság teljesítményébe, akkor negyedével lenne nagyobb a GDP.

Most azonban térjünk vissza a mindennapokhoz. Mindamellett, hogy a család igényeit maximálisan ki szeretné szolgálni, aki a háztartást vezeti biztos, hogy fő szempont a gazdaságosság. Sokáig ez a két tényező volt a meghatározó, de napjainkban már egyre többen figyelünk oda arra, hogy a család táplálkozása egészséges legyen. Valamint arra, hogy a keletkező hulladék mennyiségét minimálisra csökkentsük. Vagy arra, hogy a hulladék a megfelelő helyre kerüljön, ami időnként házon kívüli logisztikai teendőket is ad, hisz a papír- és műanyag szemetet már a legtöbb helyen kis energiaráfordítással tudjuk szelektíven kezelni, de a veszélyes hulladékok - például a lemerült elemek -, használt ruhák, színes és fehér üvegek elszállítása általában külön feladat.

Arról az útvonaltervezésről és időbeosztásról most ne is essen szó, hogy mi a helyzet akkor, ha éppen csomagolásmentes boltban szoktuk megejteni a vásárlásaink nagy részét… (Plusz a családi időbeosztás és személy- és áruszállítás is külön tudomány :) Mondhatni ez eddig szervezési és gazdálkodási feladat, ám ehhez a mai háziasszonyoknak némi tudományos ismeretet kell birtokolniuk, mind a vegyszerek összetétele, alkalmazhatósága, azok környezetszennyező hatása, az élelmiszerek készítése közben keletkező veszélyeshulladék-kezelés - például használt sütőolaj - területén és itt most meg sem említjük a tudományos szintre emelt gyereknevelést, amihez szintén rengeteg szakirodalmat fogyasztunk. Szerteágazó gondolatmenet ez, ami ebben az esetben a sütőolajhoz vezetett el minket.

Olaj a konyhában

Nem mindegy, hogy milyen olajat, zsiradékot használunk a konyhában. A táplálkozási szakértők időről időre előveszik a témát, hogy zsírral vagy olajjal egészségesebb-e a főzés és időről időre más vélemények válnak uralkodóvá.

pork-1827747 640

Nem tisztünk eldönteni, hogy kinek van igaza, annyi azonban biztos, hogy a sütés során az olajban, zsiradékban jelentős mennyiségű olyan bomlástermék képződik, amelyek károsak az egészségre, ráadásul az az étel, amit éppen sütünk, felvesz valamennyit az adott zsiradékból, olajból. Az sem mindegy, hogy meddig használjuk az adott olajat, mivel a bomlástermékek felhalmozódnak és rákkeltőek is lehetnek. 

Miről ismerszik meg az az olaj, zsiradék, amely már a kukába való? - adódik a kérdés. Arról, hogy kellemetlen szagú, keserű ízű, illetve keserű ízt ad az ételnek, emellett füstöl, sötétedik, ráadásul a sötét maradványok ráragadnak az edényre. Az ilyen olajjal, zsiradékkal semmiképpen se főzzünk - tanácsolta még évekkel ezelőtt az Országos Élelmezéstudományi Intézet.

Akkor mégis hogyan? A biztonságos olaj- és zsiradékhasználat a következőképpen néz ki a mértékadó élelmiszer-biztonsági szakértők és élelmiszer-kémikusok szerint:

- Az optimális sütési hőmérséklet 160-180 Celsius-fok.

- Nem szabad szabad füstölésig melegíteni az olajat, a füstölés ugyanis azt jelzi, hogy túlhevült az olaj vagy a zsiradék, ergó, tönkrement!

- Lehetőleg folyamatosan süssünk a sütési hőmérsékleten, mert a lehűtés-melegítés kombinációja hazavághatja az olajat, legalábbis nagyon megterheli!

- Figyeljünk arra, hogy a olaj vagy zsiradék lehető legkisebb felületen érintkezzen a levegővel, másképp: legyen megfelelő vastagságú az olaj- vagy zsiradékréteg!

- A zsiradék-utánpótlást felejtsük el: tehát az étel által felvett olajat, zsiradékot ne pótoljuk frissel, mert így a már használt olajban, zsiradékban felhalmozódott bomlástermékek, köztük a károsak, hozzájárulnak a friss olaj gyorsabb bomlásához!

- Az elhasznált olajat, zsiradékot felejtsük el, ne süssünk vele!

- Használat után lehetőleg szűrjük át az olajat, zsiradékot, tüntessük el a lebegő szennyeződéseket, majd tisztítsuk meg alaposan az edényt!

- A tönkrement olajat vagy zsiradékot ne használjuk, ne együk meg, de az állatoknak se adjuk oda, mert a bomlástermékek ugyanúgy károsak a számukra is!

- Felejtsük el azokat a praktikákat, tanácsokat, amelyek azt állítják, megjavítható az olaj vagy zsiradék: a többszörös mennyiségű vízzel való forralás, a hagymával történő átsütés arra ugyan jó, hogy az íz, a szag és a szín jobb lesz, de a káros bomlástermékek ugyanúgy benne maradnak az olajban, zsiradékban!

Melyiket, meddig?

A számtalan alapanyagból készülő olajakat eltérő ideig lehet sütésre használni.

- a napraforgóolaj: 8-10 óráig

- kukoricacsíraolaj: 10-13 óráig

- repceolaj: 12-15 óráig

- sertészsír: 18-20 óráig

Olaj,  mint hulladék:

A lefolyóba, WC-be öntve az olaj a csatorna dugulását okozza, mert a csővezetékek falára rakódik le. Arról nem beszélve, hogy a csatornahálózatba kerülve növeli a szennyvíztisztítók terhelését, rontja a tisztítási technológia hatásfokát, ugyanis a vízfelszínen úszva meggátolja az oxigén bejutását, és ezzel megakadályozza a szennyező anyagok lebomlását. Abban az esetben, ha természetes vizekbe kerül (tavak, folyók) a felszínen úszva ebben az esetben is meggátolja az oxigén bejutását, azaz csökkenti a vizek oldott oxigén tartalmát, elpusztítva a vizi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Az sem jó megoldás, hogy ha a talajba öntjük, mert oda kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, és elpusztíthatja a talajflórát. A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókon. Úgyhogy kis odafigyeléssel igenis sokat tehetünk a természetért, elég, ha megkeressük a háztartásunk közelében található legközelebbi olyan hulladékudvart, ahol fáradt sütőolajat adhatunk le, avagy például a Mol sütőolajgyűjtő akciójához csatlakozunk.

Háztartásvezetést tudományosan :)

Kép: Pixabay - Forrás: OÉTI

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás