HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Mire figyeljünk, ha fagyizunk? - A tornyos fagylalt problémás lehet Dátum: 2019.04.22.

Ragyogó időt hozott a húsvéti hosszú hétvge. Ha tehetjük, érdemes kimenni a természetbe élvezni a napsütést és a jó időt. Bár sokféle programot jelenthet ez, kinek a hétvégi kertet, kinek egy kirándulást a hegyekbe, másnak meg egy parki sétát vagy hosszabb játszóterezést.

ice-cream-man-1286520 1280

Amiben viszont biztos, hogy hasonlítanak ezek a programok egymáshoz, hogy szívesen bizonygatjuk magunknak, hogy tényleg itt a tavasz: például örömmel hagyjuk otthon a vastagabb téli kabátot, avagy “csakazértis” fagyizni kezdünk, hiszen már meleg van. Ez persze nem is baj, csak figyeljünk oda, hogy milyen körülmények között kínált terméket választunk!

Jó megfigyelést és gyakorlást a tavaszi fagyizásokhoz, hogy nyárra, már mindenki rendelkezzen jól bevált fagyizó helyekkel illetve jól bevált kritikai szemlélettel.

De miért fontos is ez? Mert a fagylalt kényes. Állandó hűtésre van szüksége az összetétele miatt. Magas a folyadék-  és fehérjetartalma és más gyorsan romló összetevői miatt már pár fok változás elég ahhoz, hogy kiváló táptalajjá váljon a gyomor-bél rendszert megbetegítő baktériumoknak. Annál pedig nincs rosszabb sem számunkra, sem akár a gyermekünknek, ha egy várva vált fagyizás akár több napos betegséggel végződik. A fagylalt csomagolatlan, ezért könnyen szennyeződhet (például cseppfertőzéssel, piszkos kéztől, adagolókanáltól, díszektől, környezetből).

Nézzük,hogy a többi között az élelmiszer-biztonsági hatóság (Nébih) szerint mik azok a dolgok, amiket mi is könnyen ellenőrizhetünk, anélkül, hogy fagylaltellenőröknek adnánk ki magunkat:

• A fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló felől is cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett(például elhúzható vagy felnyitható plexilappal).

• A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény és védett az időjárás kedvezőtlen hatásaitól (például eső, szél).

• Az adagolópult és környezete tiszta, rendezett .

• A fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik.

• A fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta.

• A tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé.

• A tároló és kiszolgáló eszközök tiszták.

• Folyó vizes kanálöblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak.

• A leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítik.

• A fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet.

• A frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra.

• A tölcsért védik a szennyeződéstől, kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.

• A kiszolgáló személyek ápoltak, megjelenésük higiénikus, hajuk, ruházatuk tiszta és rendezett . A kezek, körmök tiszták, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérülések, elváltozások. A fagylaltpult közelében kézmosási lehetőség van.

• Kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére.

• Ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Hőmérséklete nem emelkedhet -8 °C fölé.

• A mozgó fagylaltárustól vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a környezet és a járműforgalom nem szennyezheti-e a terméket, továbbá kifüggesztették-e jól olvashatóan a fagylalt előállítójának vagy árusítójának nevét és címét.

Kép: Pixabay

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás