HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:
Mire figyeljünk, ha fagyizunk? - A tornyos fagylalt problémás lehet | Dátum: 2019.04.22. |
Ragyogó időt hozott a húsvéti hosszú hétvge. Ha tehetjük, érdemes kimenni a természetbe élvezni a napsütést és a jó időt. Bár sokféle programot jelenthet ez, kinek a hétvégi kertet, kinek egy kirándulást a hegyekbe, másnak meg egy parki sétát vagy hosszabb játszóterezést. Amiben viszont biztos, hogy hasonlítanak ezek a programok egymáshoz, hogy szívesen bizonygatjuk magunknak, hogy tényleg itt a tavasz: például örömmel hagyjuk otthon a vastagabb téli kabátot, avagy “csakazértis” fagyizni kezdünk, hiszen már meleg van. Ez persze nem is baj, csak figyeljünk oda, hogy milyen körülmények között kínált terméket választunk! Jó megfigyelést és gyakorlást a tavaszi fagyizásokhoz, hogy nyárra, már mindenki rendelkezzen jól bevált fagyizó helyekkel illetve jól bevált kritikai szemlélettel. De miért fontos is ez? Mert a fagylalt kényes. Állandó hűtésre van szüksége az összetétele miatt. Magas a folyadék- és fehérjetartalma és más gyorsan romló összetevői miatt már pár fok változás elég ahhoz, hogy kiváló táptalajjá váljon a gyomor-bél rendszert megbetegítő baktériumoknak. Annál pedig nincs rosszabb sem számunkra, sem akár a gyermekünknek, ha egy várva vált fagyizás akár több napos betegséggel végződik. A fagylalt csomagolatlan, ezért könnyen szennyeződhet (például cseppfertőzéssel, piszkos kéztől, adagolókanáltól, díszektől, környezetből). Nézzük,hogy a többi között az élelmiszer-biztonsági hatóság (Nébih) szerint mik azok a dolgok, amiket mi is könnyen ellenőrizhetünk, anélkül, hogy fagylaltellenőröknek adnánk ki magunkat: • A fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló felől is cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett(például elhúzható vagy felnyitható plexilappal). • A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény és védett az időjárás kedvezőtlen hatásaitól (például eső, szél). • Az adagolópult és környezete tiszta, rendezett . • A fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik. • A fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta. • A tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé. • A tároló és kiszolgáló eszközök tiszták. • Folyó vizes kanálöblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak. • A leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítik. • A fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet. • A frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra. • A tölcsért védik a szennyeződéstől, kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak. • A kiszolgáló személyek ápoltak, megjelenésük higiénikus, hajuk, ruházatuk tiszta és rendezett . A kezek, körmök tiszták, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérülések, elváltozások. A fagylaltpult közelében kézmosási lehetőség van. • Kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére. • Ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Hőmérséklete nem emelkedhet -8 °C fölé. • A mozgó fagylaltárustól vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a környezet és a járműforgalom nem szennyezheti-e a terméket, továbbá kifüggesztették-e jól olvashatóan a fagylalt előállítójának vagy árusítójának nevét és címét. Kép: Pixabay |
Együttműködő partnereink: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hogyan működik az oldal? | ![]() |
Heti elemzés | ![]() |
Kapcsolat | ![]() |
Mindenár blog | ![]() |
Hírlevél-feliratkozás |
Minden jog fenntartva. All rights reserved. Copyright©2013. Mindenár.hu |