HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Elég meredek hír az élelmiszerekről Dátum: 2019.04.25.

A kábítószer-kereskedelem után az élelmiszer-hamisítás a második legjövedelmezőbb illegális tevékenység a világon. Éppen ezért fontos, hogy az élelmiszer-biztonsági rendszerek minél gyorsabban azonosítsák a különböző veszélyeket.

A folyamatos fejlesztésnek és a 21. századi analitikai technológiáknak köszönhetően ennek a hatóság meg is felel, legyen szó hamisításról, eredetvizsgálatról, nyomon követésről vagy jelölésről - mondta Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vezetője az április 24-én és 25-én megrendezett Hungalimentaria konferencián és kiállításon. Oravecz Márton szerint a hatóságnak hiteles, tudásmegosztásra törekvő hivatalnak kell lennie. Azt, hogy jó úton haladnak, a legfrissebb felmérések is igazolják, ezek szerint Magyarországon a NÉBIH-ben megbíznak az emberek.

csirkemell3

A konferenciát szervező független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling Hungary ügyvezető igazgatója pedig arról beszélt, hogy az élelmiszerbőségnek köszönhetően ma már válogatunk a termékek között, így van lehetőségünk arra, hogy valóban ésszel pakoljunk a kosárba. A laboratóriumban felhalmozódott tudást, az ott dolgozó természettudósok tapasztalatát közkinccsé kell tenni, és a felelős gyártókkal, forgalmazókkal, illetve a hatóságokkal együtt kell minél többet megtenni azért, hogy a szakmai tudás a fogyasztók oldalán igazi bizalommá erősödjön.

A Laboratorium.hu beszámolója szerint a konferencián dr. Bánáti Diána, a Debreceni Egyetem professzora a "A jövő élelmiszerei című előadásában" elmondta: "Az Európában előállított és forgalomba kerülő élelmiszerek soha nem volta biztonságosabbak, mint napjainkban. Azonban a környezeti tényezők, például az éghajlat változása miatt új kórokozók (patogén mikroorganizmusok) és új méreganyagok megjelenésére (pl. korábban nem jellemző mikotoxinok) kell számítanunk”. 

Már tudunk húst előállítani laboratóriumban, és képesek vagyunk ebből 3D nyomtatóval például valódi karaj szeletre emlékeztető terméket készíteni. Az erőforrások kimerülésével, azok véges voltával, valamint az élelmiszer-ellátási lánc/hálózat globalizálódásával átlépünk eddig vízválasztónak számító kulturális határokat: már Európában is felhasználjuk a rovarokat proteinforrásként, a természetben előforduló struktúrák utánzásával manipuláljuk az élelmiszerek szerkezetét, mikrokapszulázással célzottan juttatjuk el az egyes mikrotápanyagokat a szervezetbe. Az új technológiák, például a mikroszenzorok – a kézben tartható mikro-spektrométerek – segítségével pontosabban tudjuk regisztrálni az elfogyasztott élelmiszerek mennyiségét és összetételét. A személyre szabott táplálkozás tervezésével, a precíziós táplálkozástudomány révén már nemcsak gyógyítani, hanem megelőzni szeretnénk a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulását. A XXI. században várhatóan az eddigi legnagyobb technológiai lépésváltás és leggyorsabb fejlődés tanúi lehetünk az élelmiszer-tudomány és -technológia, valamint a táplálkozástudomány területén – hangsúlyozta a professzor asszony.

A századforduló után tapasztalt információ robbanás, valamint a gazdaság és a társadalom szövevényes rendszerének növekvő komplexitása forradalmi változásokat hoznak az élelmiszer előállításában, elosztásában és a kémiai/mikrobiológiai biztonságának biztosításában is – emelte ki Prof. Dr. Baranyi József is (Imperial College London, Debreceni Egyetem), aki úgy vélekedett, hogy korunk élelmiszerrel foglalkozó szakembereinek már nem csak informatikai és számítástudományi módszerekkel kell tisztában lenniük, hanem meg kell érteniük a globalizáció mindennapi hatásait is. Az élelmiszer- és élelmezés-biztonság kérdéseinek megválaszolásához hatékony segítséget nyújthat a hálózatkutatás.

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás