HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Egészséges, finom és exkluzív - Ráadásul a tavasz hírnöke, külföldön szeretik, mi viszont nem nagyon esszük! Miért? Dátum: 2019.04.25.

Hiába észlelhető, hogy évről évre a magyar piacokon is nagyobb iránta a kereslet a magyar spárgatermelés marginális része, körülbelül 10 százaléka marad itthon. A magyar spárga túlnyomó többsége exportra megy Ausztriába, Angliába, Svájcba illetve a skandináv országokba.

De miért van ez?

Miért nem építjük be mi magyarok is minden tavasszal az étrendünkbe ezt az igen egészséges zöldséget? Szezonja csak néhány hétig tart, a tavasz igazi hírnöke. Nyár elején, amikor a cseresznye már piros azt mondják már ne is vegyük. Sok kiemelkedő tulajdonsága miatt passzol mindenki étrendjébe, akár vegán, akár fogyókúrázik, akár kismama, akár csak szeret a szezonnak megfelelő vitamindús zöldségekből főzni.

asparagus-2169305 640

Lássuk röviden a spárga jótékony hatásait: sok rostot és vitamint (A-, a B1-, a B2-, a C- és az E-vitamin) tartalmaz, kalciummal, káliummal és folsavval van tele. Kalóriatartalma kicsi, jó hatással van a vér egészségére is, vizelethajtó hatású is ezért, segíti a szervezet méregtelenítését emellett jól alkalmazható húgyúti fertőzéseknél is, továbbá tisztítja a vesét és kiváló a vesekövek feloldásában is.

Ha ennyi jó tulajdonság nem elég meggyőző, akkor már csak az exkluzivitása marad! A spárga ugyanis exkluzív. Egyrészt azért, mert tényleg csak néhány hétig elérhető, utána már nem érdemes fogyasztani.

Másrészt mert mint minden ami exkluzív kényes is. Az egyik legromlandóbb zöldségféle. Frissen tartására két iskola létezik. Az egyik a piacról, vagy boltból hazahozva vízbe kell tenni és így tárolni vázában a hűtőszekrényben. A másik iskola hívei gondosan betakarják vizes ruhával vagy papírral, miközben fejét szabadon hagyják, hogy lélegezhessen és így teszik hűvösre.

Az ára is az exkluzivitását jelzi. A Mindenár.hu adatai szerint az elmúlt években a boltláncok (Tesco, Lidl, Auchan, Penny, Aldi, Spar) jellemzően 300-500 forintos akciós áron adtak egy-egy 500 grammos csomagot, azaz a kilós ár 600-1000 forint. Ezt az indokolja, hogy a spárgatermesztés egy igen munkaigényes tevékenység. Ráadásul a spárga csak a harmadik évtől fordul termőre.
A spárga évelő növény, friss, zsenge hajtását, a „spárgasípot” fogyasztjuk, ami lehet fehér vagy zöld. Rendkívül gyorsan nő, ideális körülmények között akár 6 centit is naponta, tehát gyakran kell szedni és mivel nagy a víztartalma, ezért azonnal hűteni kell, nehogy megfonnyadjon.

A jó minőségű spárgasíp kemény, nem fonnyadt, egységes színű, enyhén lilás lehet a fejnél, egyenletesen vastag, nem fás, lehetőleg egyenes, a fej szorosan zárt, a hajtás nem kinyílott. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések. A túlérett spárga fásodik, ami már nem finom. Érdemes ellenőrizni a zacskó aljába rejtett szárvéget, ha száraz, pláne repedezett, akkor ne vegyük meg.

Készíthetünk a spárgából akár levest, akár szószt, vagy tölthetünk vele húst is, de leggyakrabban csak párolva tálaljuk. A párolt spárga méltó társa lehet grillezett húsoknak, sajtoknak vagy mártogatós önteteknek. Elkészítéskor azonban figyelnünk kell arra, hogy nagyfokú forraláskor a spárgából elillannak az értékes tápanyagok. Inklább lassú tűzön tartott vízben érdemes főzni körülbelül 15 percig.

Forrás: Nébih, AKI, Mindenár.hu - Kép: Pixabay

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás