HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Mit kell tudni a nyár slágereiről, azaz a jégkrémekről? - Mindenár.hu-iránytű a vásárláshoz Dátum: 2014.05.27.

A nyár slágereiből, a jégkrémekből évente több liter - vagy több kiló - megy le a torkunkon, épp ezért érdemes képben lenni a nyalánkságokkal. Iránytű a Mindenár.hu-tól a jégkrémvásárláshoz. 

Bár a mostani időjárás még nem az igazi, mégis érdemes feltérképezni már most feltérképezni a várható kánikula sztárjait, azaz a jégkrémeket. Sokan hajlamosak őket a fagylaltal egy lapon említeni, annak ellenére, hogy egyértelmű különbségek vannak köztük. 

ice

A fagylalt cukrászati termék, jellemzően helyben készített vendéglátó-ipari termék. Ezzel szemben a jégkrém üzemi körülmények között gyártott, csomagolt élelmiszer-ipari termék. A Mindenár.hu a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jégkrémekről készített összeállítása segítségével  összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Az összetevők alapján a jégkrémeket hét csoportba lehet sorolni:

- tejjégkrém

- tejes jégkrém

- tejes gyümölcsjégkrém

- gyümölcsjégkrém

- szorbé (sorbet)

- jégkrém

- vizes jégkrém.

A boltokban, vendéglátóhelyeken legtöbbször a szimpla jégkrémet árulják, ezekben jellemzően fehérjék, zsiradékok találhatóak, amely származhat tejből, de lehet növényi eredetű is. A tejjégkrémekre vonatkoznak a legszigorúbb összetételi követelmények, míg a vizes jégkrémek összetétele a legkevésbé szabályozott.

A különböző jégkrémekről - számos élelmiszerhez hasonlóan - a csomagolás árulkodik. A jégkrémen meg kell jelölni az említett jégkémkategóriák egyikét, valamint az ízesítést. Ha a termék nevében szerepel az "ízű" szó, például eperízű, barackízű stb., akkor a jégkrém ízét aroma, nem pedig maga a gyümölcs adja. Előírás, hogy az aromával készült jégkrémeket nem szabad képpel, grafikával mutatni az adott gyümölcsöt.

Más tészta a csokis jégkrém. Vagy ugye a csokoládés és a csokoládéízű, előbbinek legalább 2 százalékban kell kakaót tartalmazó kakaó- vagy csokiterméket tartalmaznia és nem kerülhet bele kakaóízű vagy csokiízű aroma, a másik - tehát a csokiízű - azonban készülhet csokiaromával.

Csak bontatlan

A Nébih arra is figyelmeztet, hogy a "light" megjelöléssel árult jégkrémek legalább 30 százalékkal csökkentett energia- vagy zsírtartalommal készültek.  A csomagoláson hozni kell a kötelező köröket is: rá kell írni a gyártó vagy forgalmazó nevét, a nettó mennyiséget, az összetevőket, valamint azt, hogy meddig jó a jégkrém (minőség-megőrzési idő).

Csak az ép, bontatlan csomagolású jégkrémet szabad megvásárolni, a minőségét a jégkrémet mínusz 18 fokon őrzik meg, így az annál melegebb fagyasztókban lévő jégkrémet csalódást okozhatnak (a "hőfokot" a legtöbb hűtő, fagyasztó kijelzi). Ha esetleg a már megvett jégkrém felolvadt, ne próbáljunk meg újra kemény jégkrémet csinálni belőle, inkább együk meg gyorsan. A hatósági javaslat szerint ugyanis nem szabad őket újra lefagyasztani.

Így áll a piac

A jégkrém elsősorban a nyári szezon sztárja, így idei statisztikák még nincsenek, ezért a tavalyiakból kell kiindulni. A GfK Hungária Piackutató tavaly nyár végén publikált elemzése szerint 2013 első felében egy-egy magyar háztartás 2,4 kilogramm  jégkrémet (e)vett, szemben az egy évvel korábbi 2,6 kilós értékkel, azaz szűkült a jégkrémpiac.

A vásárlói kör sem bővült a GfK Hungária szerint, minden harmadik magyar háztartás vásárolt családi dobozos jégkrémet, ráadásul nem gyakrabban, mint korábban, jellemzően kéthavonta. Az elemzés szerint a múlt év első felében egy liter dobozos jégkrém átlagára 600 forint közelében volt, ám a különböző márkák között nagyon jelentős eltérések voltak. A dobozos jégkrémeket elsősorban diszkontokban és hipermarketekben vették az emberek, a két bolttípus 33, illetve 31 százalékát adta a jégkrémforgalomnak.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás