HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Kemény a víz? Akkor fogyaszd! Dátum: 2014.06.03.

A kemény vízre sokan káros dologként gondolnak, pedig a valóság más.

A kemény víz egyáltalán nem káros az egészségre, sőt, a keménységért felelős ásványi anyagok élettanilag kulcsfontosságúak a szervezet számára.

A kalcium a csontok, fogazat felépítésében, a magnézium az idegrendszer és az izomzat működésében játszik szerepet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, a magnéziumvegyületek védenek a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is. A kemény víz ízét a fogyasztók többsége általában kellemesebbnek ítéli. Továbbá, mivel a kivált vízkő védőréteget képez, kevésbé járul hozzá a vízvezetékek korróziójához, és a káros anyagok ivóvízbe oldódásához - írja a kemény vízről az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI).

viztorony

Bár korábban felmerült, hogy a kemény víz vesekőképződést eredményez, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint nincs egyértelmű összefüggés. A kemény víz tehát jó, ugyanakkor az alacsony keménységű ivóvíz - például az ionmentes - tartós fogyasztása a szervezet sóháztartását teheti labilissá, sőt vannak kutatások, amelyek a túl lágy víz fogyasztása és a szív- és keringési betegségek gyakorisága között összefüggést mutattak ki.

Tehát, ha élelmiszerként tekintünk a kemény vízre, akkor a fogyasztása ajánlott, az más kérdés, hogy okozhat bosszúságot a lakásban. A határértéket meghaladó vízkeménység a vízkőkiválások miatt a lakásokban található szerelvények, háztartási berendezések falára kirakódhat, ez bosszúságot okozhat, valamint a gyengítheti a háztartásban takarításhoz, mosáshoz használt anyagok hatásfokát. (A fotó forrása: Freeimages.com)

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás