HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Melyik tej üres? - a Mindenár.hu iránytűje a tejvásárláshoz Dátum: 2014.06.24.

1,5%, 2,8%, 3,5% zsírtartalom, eltérő árak, márkák - nem könnyű kiigazodni a tejpultok előtt. Zsírtartalom ide vagy oda, nem feltétlenül az alacsonyabb zsírtartalmú termék a jobb választás. A Mindenár.hu a Wessling Hungary Kft. szakértőjének segítségével ad iránytűt a tejvásárláshoz.

"A tej élet, erő, egészség!” – olvashattuk néhány évtizede a lelkesítő felhívásokat utcai plakátokon, az újságok hasábjain. Kétségtelen tény, hogy a világ egyik leggyakoribb élelmiszere a tej, amely összetételét tekintve rendkívül értékes élelmiszer, ennek megfelelően népszerű is.

A Mindenár.hu a független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling Hungary Kft üzletfejlesztési és értékesítési igazgatóját, Szigeti Tamást kérdezte arról, hogy mit is kell tudni a tejről, mitől lesz tej, a tej. A szakember elmondta, hogy a tehéntej körülbelül 88 százalékban vizet és mintegy 12 százalékban úgynevezett oldott anyagot tartalmaz. Ez utóbbit nevezzük a tej szárazanyag-tartalmának, ez adja a tej tápértékét. A legfontosabb jellemző a kereskedelemben kapható tejeknél a zsírtartalom - mondta a Wessling szakértője. (A cég részletes, "Mitől tej, a tej?" című elemzését itt olvashatja el.)

"A frissen fejt tej zsírtartalma állás közben felúszik a tej felszínére, azaz felfölöződik és a tejzsír tejszínként jelenik meg az edény felső részében. Ennek elkerülése végett a kereskedelemben kapható tejek jelentős részét a gyártás során homogenizálják. Ilyenkor a tejet nagy nyomással egy kicsiny keresztmetszetű nyíláson át porlasztják, aminek hatására a tej zsírgolyócskái szétrobbannak. Az ilyen módon homogenizált tejben a felaprózódott zsírcseppek nem válnak szét a tej vizes részétől a tejsavótól, hanem stabil emulziót alkotva mintegy oldatban maradnak" - tette hozzá.

A zsírtartalom a kulcs

A hazai boltokban 0,1, 1,5, 2,8 és 3,5 százalék zsírtartalmú, homogenizált tejeket lehet kapni. A gyártásnál az istállókban kifejt, 3 – 4 százalékos, eredeti zsírtartalmú tejet lefölözik, majd a kívánt zsírtartalom eléréséig tejszínnel visszadúsítják. A százalékban kifejezett összetétel azt jelenti, hogy például a legáltalánosabban vásárolt 2,8-as tej 100 grammjában 2,8 gramm tejzsír található. Fontos tudnunk, hogy a tej vitamintartalmának jelentős része zsírban oldódó anyag, ennek következtében a vitaminok főként a tejszínben vannak jelen. Ha tej zsírtartalmát elvesszük, akkor például az 1,5 százalékos tejben a vitamintartalom számottevően kisebb lesz, mint a zsírosabb tejekben. Nem is beszélve a 0,1 százalékos tejről, amelynek vitamintartalma elhanyagolhatóan csekély.

A szakember szerint az is nagyon fontos hogy tej egyik kulcsfontosságú ásványi anyaga, a kalcium csak akkor képes beépülni csontrendszerünkbe, ha a D3-vitamin is jelen van. Zsírszegény, vagy zsírmentes tej fogyasztásakor a tej csontrendszert erősítő hatása csökken, illetve ez az igen kedvező élettani hatás el is marad. A súlyfelesleggel rendelkező, fogyókúrát folytató vagy fontolgató embereknek nem az elfogyasztott tej zsírtartalmának csökkentésében kell gondolkodnia, arra vannak más módszerek is, például a sportolás.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás