HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Kitől tanultuk a csokifogyasztást? Dátum: 2014.07.02.

Szerdán felavatták a csokijairól ismert Stühmer új maklári telephelyét. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök közölte: a  következő években mintegy 300 milliárd forintot fordít a kormány magyar élelmiszer-ipari fejlesztésekre, és a fejlődéshez olyan cégekre van szükség, mint a Stühmer. Csóll Péter, a Stühmer Kft. tulajdonosa pedig azt mondta, a cég névadója ismertette meg a magyarokkal a csokifogyasztás kultúráját. Ennek apropóján a Mindenár.hu megnézte, hogyan jutott el idáig a Stühmer, illetve mit is csinált anno, Stühmer Frigyes.

A kormányfő szavai szerint a magyar gazdaság akkor lesz "feldönthetetlen", ha megtöbbszörözik a kis- és középvállalkozások (kkv) teljesítményét. A miniszterelnök szerint Magyarország ismét kezd magára találni, Magyarország úgy lehet élenjáró, ha temérdek olyan vállalkozás viszi előre, mint amilyen a Stühmer is.

csokieg

Csóll Péter, a Stühmer Kft. tulajdonos-ügyvezetője megnyitójában arról emlékezett meg, hogy Stühmer Frigyes ismertette meg a magyarokkal a minőségi csokoládé fogyasztásának kultúráját. A százszázalékos magyar tulajdonú Stühmer Kft. az új telephelyén modern gyártósorokon készíti majd minőségi édességeit. A több mint 40 embert foglalkoztató vállalkozás termékei között a Stühmer csokoládék mellett a kézi készítésű bonbonok és cukrászsütemények is megjelennek, így a maklári telephelyen újonnan nyíló mintabolt kínálatában is.

Aki feltámasztotta a márkanevet

A Stühmer márkanevet felélesztő Csóll Péter kalandosan került bele a csokibizniszbe. Két évvel ezelőtt az Origónak azt nyilatkozta: "Eger kisváros, tudtam, hogy a főutcán lévő édességbolt tulajdonosa fontolgatja a bolt eladását. Egyik nap bementem, rákérdeztem, hogy eladná-e az üzletet. Igent mondott, egymás tenyerébe csaptunk. Ez 2005-ben volt". A bolt működött, nem volt rá panasz, de a cégvezető szerint látszott, hogy nem lesz könnyű dolga. Csokit is inkább a hipermarketekben vesznek az emberek. Ki kellett valamit találni, mitől lehetne különlegesebb az első üzlet. (Később több üzletet is nyitott a cég, két bolt van Egerben, egy Gyöngyösön, egy pedig Novajban.)

Miután a Stühmer márkanevet megvette egy szemfüles külkereskedőtől, aki korábban levédte, már csak saját csoki kellett, a vállalkozó ezért felkereste Borbély Béla édesipari szakembert. Ő gyerekkorában sokat járt az eredeti Stühmer-üzemben, majd az államosítás után végig az édesiparban dolgozott. "Egyik barátom azt javasolta, hogy gyerekkori kedvencét, a Korfu szeletet jó lenne feléleszteni. Borbély Béla pedig még fejből emlékezett a receptre. Itt értek össze a szálak. Gyárunk azonban nem volt, jött a bérgyártás." A partner a Szamos Marcipán lett, a cég pilisvörösvári üzemében készültek az újraélesztett márka első termékei. Nem tekintették konkurenciának egymást, a cégvezető szerint a Szamos vezetői sokat segítettek, és jó a viszonyuk. 

Mit kell tudni Stühmer Frigyesről?

A névadó Stühmer Frigyes 1866-ban Mecklenburgból vándorolt be, és Pesten telepedett le, ahol egy Szentkirályi utcai kis cukorkaüzletben vállalt munkát.

A boltot 1868-ban megvásárolta, bővítette, korszerű gépi berendezéssel látta el, és a csokoládégyártást is bevezette. Gyára vezetését halála után az özvegye, majd a fiai vették át és vezették annak államosításáig. A Stühmer Párizsban elosztó telepet, Abbáziában lerakatot, az ország legtöbb városában fióküzletet tartott fenn.A cég legtöbb márkanevét a Budapesti Édesipari vállalat utódja, először a Stollwerck, jelenleg pedig Bonbonetti néven működő cég vitte tovább. A Bonbonetti mai gyára is az egykori Stühmer-gyárnak helyet adó budapesti Vágóhíd utcai ingatlanon áll.

 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás