HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Pénzpocsékolás az ásványvíz? Dátum: 2014.07.08.

Az elmúlt években slágertermékké vált az ásványvíz, a nyár egyik legfontosabb kelléke. Mit kell tudni róla? Felveszi-e vele a verseny a csapvíz? Erre ad választ a Mindenár.hu: iránytű az ásványvízhez, csapvízhez, víziváshoz. Emellett persze ahhoz is, hogy milyen különbségek vannak az árakban.

Az ásványvíz-vedelés össznépi móka lett az elmúlt években. Évente fejenként 116 litert iszunk belőle, szemben a tíz évvel ezelőtt 60, illetve a huszonöt évvel ezelőtti 2 literrel. Hasonló sikert kevés élelmiszerféle ért el az utóbbi időben, nincs is ezzel semmi baj, ugyanakkor érdemes összevetni az ásványvizet a csapvízzel, mert az utóbbi is megér egy misét.

Ásványvíz vagy sem?

Mind az ásványvízre, mind a csapvízre meglehetősen szigorú szabályok vonatkoznak Magyarországon, ugyanakkor az ásványi anyagok minőségét nézve az egyes ásványvizek és a vezetékes ivóvizek között is jelentős különbségek lehetnek.

víz

Az ásványianyag-tartalmat nézve minden víz más, de benne van a pakliban az is, hogy egyes területeken a csapvíz nagyobb mennyiségű, az emberi szervezet számára fontos összetevőt tartalmaz, mint egyes palackozott vizek vagy ásványvizek - mondta a élelmiszerek, és mindennapi termékek árainak összehasonlításával, és vásárlási szokásokkal foglalkozó,Mindenár.hu-nak Szigeti Tamás János, az élelmiszer-biztonsági laboratóriumot működtető Wessling Hungary szakembere. Az otthoni csapvízben ugyanis literenként átlagosan 300–500 milligramm ásványi anyag van, míg vannak olyan ásványvízként árult termékek, amelyek nagyjából ezen a szinten vannak, vagy el sem érik ezt.

500 felett maradhat? Vagy alatta?

Bár a mindennapokban szinte minden palackozott vizet ásványvíznek hívunk, az összetételük azonban más és más, ezért nem véletlen, hogy nem csak egy adathalmazzal kell jelölni a tartalmat, hanem a szabályok szerint szövegesen is utalni kell az ásványi anyagok mennyiségére.

Kizárólag az a víz lehet ásványvíz, amelyben az ásványianyag-tartalom legalább 500 milligramm. Az 50–500 milligrammot tartalmazó víznél jelezni kell, hogy csekély ásványianyag-tartalmú. Ha címkéznék, akkor a csapvíz ebbe a kategóriába esne. Az 50 milligramm alatti értéket produkáló vizeknél pedig jelezni kell, hogy nagyon csekély az ásványianyag-tartalma.

 Ami még fontos

Vízből érdemes legalább 2-3 litert inni naponta, de az sem baj, ha ennél többet iszunk.Élettani szempontból viszont fontos, hogy ne kössünk ki egyetlen ásványvíz mellett, hanem folyamatosan cserélgessük a márkákat, hogy az elfogyasztott vizek ásványianyag-tartalma változatos legyen.

Még valami: az otthoni csapvíztől egyébként sokan azért ódzkodnak, mert félnek a kemény víztől, de a félelmük alaptalan. A kemény víz élettani szempontból kifejezetten jó, erről itt olvashat bővebben.

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás