HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Jön az új cukorpótló Dátum: 2014.07.18.

Az amerikai hatóság engedélyezte egy új édesítőszer, az advantám alkalmazását. 

Az Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) biztonságos minősítette az advantám nevű általános édesítőszert és ízfokozót, leegyszerűsítve cukorpótlót. Az FDA 37 állati és humán tanulmány alapján végezte el a vizsgálatoknak, melyek célja az volt, az advantám használata jár-e bármilyen káros hatássa, ezen belül okoz-e neurológiai problémát, vagy esetleg rákkeltő-e.

advant2 

Az advantám a hatodik, magas intenzitású, FDA által elfogadott édesítőszer. Vízben oldódó, fehér kristályos por, amely magas hőmérsékleten is megőrzi halmazállapotát - írja az FDA-engedélyre hivatkoza az Élelmiszer-biztonsági Szemelvények című szaklap. 

Asztali édesítőként és főzéshez is használható, emellett pékárukban, üdítőitalokban, rágógumiban, édességekben, fagyasztott desszertekben, zselatinban és pudingokban, lekvárokban, dzsemekben, feldolgozott gyümölcsökben és gyümölcslevekben, öntetekben és szirupokban használható édesítőként és ízfokozóként.

Az advantámmal bővül a cukorpótlók - többek között az aszpartámról ismert - tábora. A Mindenár.hu korábban többször foglalkozott az édesítőszerekkel: a cukorpótlók hatásairól, tulajdonságairól itt, veszélyeiről pedig itt olvashat részletesen. 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás