HÍRLEVÉL FELÍRATKOZÁS:

Ezeket dobd ki a konyhából, ha eljön az ideje! Dátum: 2014.07.22.

A konyhai alapkellékek egy idő után veszélyessé válhatnak, ne habozzunk, dobjuk ki őket a szemétbe. 

Teflonos cuccok

A teflonos edények (pontosabban a bevonatuk) magas hőfokon mérgező vegyületeket bocsátanak ki a levegőbe, ami aztán megtapad az ételen. Halálos mérgezéstől nem kell félni, ám rosszullétet simán okozhat. Bár a mérgező vegyületek 260 fokos hőmérsékleten képződnek, ami ritka sütési hőmérséklet; ám a sérült edényeknél már jóval alacsonyabb hőfokon elszabadulnak a mérgező vegyületek. A sérült teflont tehát azonnal le kell cserélni - írja praktikus tanácsokat felsoroló összeállításában a Táfelspicc.

tefi

Mosogatószivacs

A konyha legbaktériumdúsabb területe, és érdemes minimum kéthetente lecserélni.

Konyhai tiszítókefék

Aki kefével tisztítja, súrolja az edényeket vagy azt a kis maroknyi, drótból összegyúrt súrolólabdát használja, jól teszi, ha egy-két havonta lecseréli. Az elhasználódott, meglazult sörtéjű kefékből könnyen rákerülhetnek a szálak a tányérokra, onnan meg az ételre. 

Szilikonos cuccok

A szilikonosra sütőformák sem teljesen biztonságosak.  Magas hőfokon szivároghat a szilikonolaj, valamint kellemetlen szagú gázok keletkezhetnek. 

Műanyag küblik

Remekül alkalmasak tárolásra, szállítására, és könnyű tisztítani őket, viszont nem árt az óvatosság. Nagyon sok, elsősorban az olcsóbb küblik meleg hatására biszfenol-A-t engedhet ki magából. A biszfenol-A nem annyira egészséges, és ösztrogénhez hasonló szerkezete miatt zavart okozhat a hormonháztartásban. 

Főoldal
Heti elemzés
Együttműködő partnereink: cafeblog eletforma.hu wessling
Hogyan működik az oldal? Heti elemzés Kapcsolat Mindenár blog Hírlevél-feliratkozás